Több százezer háztartás rezsijét érinti, a kormány belenyúlna az áram árazásába

Megosztás

Szabolcs megyében is jobb, ha tudunk erről. A tervek szerint spórolhatunk vele, “ha jól időzítünk”, de ha éppen úgymond rosszkor használjuk az áramot napközben, komoly pluszköltségekbe verhetjük magunkat. Újabb burkolt áremelés a láthatáron?

Új lakossági villamosenergiatarifa-típust hoznak létre, mellyel az okosmérősöket a napközbeni áram fogyasztására akarják rávenni. Az új tarifatípus már 2025-ben megjelenik, de valódi, pénzbeli hatása majd csak 2026-tól lesz.

November közepén egy új lakossági villamosenergiatarifa-típust hoz létre az Energiahivatal, írja a Portfolio.hu.

A rendszerhasználati díj KIF 4.-es mozgatásának az lenne a célja, hogy a kormány az okosmérősöket afelé terelje, hogy minél inkább a nap közbeni órákban fogyasszanak áramot. Akkor, amikor a napelemek termelése, illetve sok esetben túltermelése miatt bőséges és olcsó az energia. Ezt szakszóval load-shiftingnek hívják.

Erre segíthet majd rá az is, ha 2026 után az energia díja is változik napon belül (dinamikus árazás), akár 15 percenként is, és így összességében a merev rezsicsökkentési rendszer tartalmában gyökeres változáson mehet majd keresztül.

Az új tarifák részletszabályairól november 16-án hoz döntést a MEKH. Az Energiahivatal az új tarifaciklus első évében, 2025-ben csak beemeli a lehetőségek közé a KIF 4. tarifát. Aztán várhatóan csak a rá következő évtől kezdi mozgatni az árakat. Így tehát 2025-ben még várhatóan továbbra is nulla forinttal szerepel majd a KIF 4-es tarifában a teljesítménydíj, írja a lap.

A lap szerint várhatóan több százezer lakossági és kisvállalati kör lesz érintett a KIF 4-es tarifával. Nekik nagyon nem lesz mindegy, hogy mikor használják a mosógépet, villany tűzhelyet, autótöltőt, légkondicionálót és egyebeket. Jó időzítéssel spórolhatnak vele, rosszal pluszköltségekbe verhetik magukat.

Alighanem, ez utóbbitól félhetünk, mert az utóbbi években nagyon kevés olyan intézkedéssel sikerült találkoznunk, ami a lakosság számára lett volna előnyös.

Kapcsolódó cikkek